София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Посланикът на Мароко Закиа Ел Мидауи: Нашите народи са близки

Над 120 гости присъстваха на прием, даден в мароканското посолството
5 сПолитика 386 Велина Велинова

На 21 май вечерта кралската резиденция на Мароко в София събра над 30 посланици от целия свят.  Десетки гости от България присъстваха на събитието. Приемът „Дипломация на Чудесата” бе под домакинството Нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи, предаде репортер на "Евроком". 
Мароканският посланик акцентира на 60-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Мароко. Ел Мидауи подчерта също, че нашите народи са мъдри и близки и че взаимноизгодното сътрудничество ще продължи. 
Вицепрезидентът Илияна Йотова, специален гост на събитието, поясни: 
"Познавам кампанията "Чудесата на България" от много години. Инициативата, както се случва обикновено, тръгна трудно, но инициаторите не се отказаха. Благодарение на усилията на много хора кампанията се разрастна и вече е извън границите на България. Тя вече има приятели в много международни организации, които искат да бъдат част от нея". 

Ето и част от речта на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров : 

"Изключително съм щастлив лично да изкажа възхищението си от кампанията “Чудесата на България“ в навечерието на Празника на българската писменост и култура 24 май и в дена на Сто и първата годишнина от създаването на Университета за национално и световно стопанство 21 май. Какво е общото? Общото е, че създаваме традиция. Традиция и приемственост. Ние в областта на икономическото образование. Вие в областта на националното наследство. Защото народ без родова памет е безпътен. Търсейки допирни точки с нашите домакини, попаднах на интересно съвпадение. Маслодайната роза дамасцена е национален символ и на България, и на Мароко, а ние, за празника на нашия университет и в почит към българската традиция, засадихме 101 рози в градините на УНСС", допълни ректорът.

Над 120 гости присъстваха на приема. Сред тях имаше видни франкофони като доц. доктор Рени Йотова, Емануел Самсон - зам. директор на КРЕФЕКО - Регионален център на Франкофонията за Централна и Източна Европа, професор Анна Кръстева от НБУ, Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, директорката на Френската гимназия в София Емилия Йорданова Богданова-Иванова , професори, кметове на общини.
Културната програма - песни и танци, беше осигурена от "Софистик-Живо" с главен художествен ръководител Елина Топалска. Женският хор, който пя "Хубава си, моя горо", беше от Девета френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин". Цялата художествена програма бе осъществена с подкрепата на Асоциацията на преподавателите по и на френски език.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!