София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Предлагат увеличение на учителските заплати догодина

Предвидени са 120 млн. лв. изграждането на училища и детски градини
34 сОбразование 297 Николай Трифонов

С 14,5% да е увеличението на заплатите на учителите е предложението на Министерството на образованието и науката  към Министерството на финансите за 2022 г. Има и предложение да се увеличи с 11,5% стълбовете на единните разходни стандарти. Това ще струва около 380 млн. лв.
Това съобщи Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България. 

Предвидени са средства за обхват на 4-годишните деца и за компенсиране на неприетите деца в детските градини. За 2022 г. са предвидени също:

- 120 млн. лв. за изграждането на училища и детски градини;

- 92 млн. лв. за Национални програми за образованието;

- 4,5 млн. лв. за стипендии за защитени професии;

- увеличение с 30% на средствата за безплатни закуски за децата от подготвителната група и за учениците от първи до четвърти клас;

- 8 млн. лв. за частните образователни институции;

- 40 млн. лв. за обновяване на училищните автобуси.

От МОН съобщиха вчера, че социалните партньори са подкрепили предложението на МОН за бюджет на образователната система за 2022 г. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!