София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

През януари плащаме най-висока цена на храната от седем години насам

Индексът на цените на зърнените култури за месеца се е увеличил със 7,1%

3 годиниЕвроком 2

През януари 2021 г. световните цени на хранителните стоки достигнаха най-високото си ниво от близо седем години насам. Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) заяви, че поскъпването на световните цени на храните продължава вече осми пореден месец, предава TACC.

Индексът на цените на храните на ФАО, който отразява месечните промени в международните цени на основните храни, е средно 113,3 пункта през януари, което е с 4,3% повече от декември 2020 г. В същото време, според доклад, публикуван на уебсайта на организацията, индексът на цените на храните достигна най-високата си стойност от юли 2014 г. насам. Отбелязва се, че цените на зърнените култури, растителните масла и захарта са се повишили най-много.

По този начин индексът на цените на зърнените култури за месеца се е увеличил със 7,1%, което организацията обяснява „с рязко покачване на международните цени на царевицата, които се увеличиха с 11,2%, надхвърляйки нивото от януари 2020 г. с 42,3%“. Цените на пшеницата са нараснали с 6,8% поради „силното глобално търсене и очаквания спад в продажбите от Руската федерация, където митата за износ на пшеница ще се удвоят от март 2021 г.", се обяснява в документа.

Индексът на цените на растителното масло се е увеличил с 5,8%, достигайки най-високото си ниво от май 2012 г. „Причината за това беше по-нисък от очакваните по-рано обем на производство на палмово масло в Индонезия и Малайзия поради прекомерните валежи и продължаващия недостиг на трудови мигранти, както и продължителните стачки в Аржентина, които доведоха до намаляване на износните доставки", се посочва в доклада.

Индексът на цените на захарта се е увеличил с 8,1% спрямо декември, на млечните продукти - с 1,6%, на месото - с 1%.