София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Президентът на Румъния към ЕС: Да сложим край на кризата в Молдова

Клаус Йоханис подчерта, че Румъния е готова да подкрепи тези усилия

Президентът на Румъния към ЕС: Да сложим край на кризата в Молдова

Клаус Йоханис подчерта, че Румъния е готова да подкрепи тези усилия

11 месецаПолитика 26 Боряна Райчева


Румънският президент Клаус Йоханис призова председателя на Европейския съвет Доналд Туск и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер спешно да определят конкретни мерки за прекратяване на политическата криза в Молдова.

"В този контекст ви призовавам спешно да дефинирате конкретни действия съвместно с държавите от Европейския съюз, за да сложите край на сегашната ситуация чрез договорено решение в Република Молдова въз основа на ценностите и принципите на Европейския съюз", пише държавният глава в писмо до европейските институции.

"Румъния е готова да подкрепи тези усилия в пълно съответствие с нашата стратегическа цел, която е и цел на Европейския съюз, да подкрепи европейския път на Република Молдова," добавя Йоханис.

"В момента Молдова е изправена пред сериозна конституционна и политическа криза, която представлява заплаха за нейната стабилност", отбелязва писмото. "Освен това тази криза, непосредствено съседна на Румъния и Европейския съюз, е от голямо значение за регионалната стабилност и сигурност, която Европейският съюз и нейните държави-членки не могат да пренебрегнат", гласи още съобщението на румънския президент.