София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

ПРОБИВ: Учени твърдят, че са открили нов „резервоар“ с вода на Луната

Констатациите могат да имат значителни последици

35 сКосмос 339

Учени твърдят, че са открили нов „резервоар“ с вода на Луната.

Констатациите могат да имат значителни последици както за разбирането ни за най-близкия ни съсед, така и за космическите мисии, които биха могли да го използват като местообитание.

Изследователите откриха, че почвата, събрана и върната от Chang’e 5, китайски лунен спускаем апарат, включва ударни стъклени перли, които съдържат малко количество вода.

Учените предполагат, че мънистата вероятно са от резервоар с вода и играят важна роля във водния цикъл на лунната повърхност.

Изследователите са почти сигурни, че на Луната има воден лед. Въпреки че има много по-малко вода, отколкото на Земята, се смята, че по-голямата част от повърхността на Луната включва малко вода.

Но остава известна несигурност как точно се задържа тази вода, след като е на Луната. Изглежда, че се променя през деня и се губи в космоса, което предполага, че трябва да има някакъв вид съхранение в почвата.

Но предишни изследвания на лунната почва – разглеждане на зърна и скали – не успяха да обяснят как или къде се съхранява тази вода. Като такива, изследователите смятат, че трябва да има някакво друго обяснение за това как се съхранява водата.

Констатациите са описани в нова статия, „Воден резервоар, произтичащ от слънчевия вятър на Луната, поместен от ударни стъклени мъниста“, публикувана в Nature Geoscience.