София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Проф. Чорбанов: Ако съм директор на Пфайзер или Модерна, бих ви казал и 28-ма доза да сложите

Имунологът разказа и за личната си среща с коронавируса
25 мЗдраве 6961 Ивана Иванова

Проф. Андрей Чорбанов разказа за своята среща с коронавируса. "Загубих обоняние, но вкусът ми се промени. Имах тежки поражения на белите дробове. Искам да изкажа благодарности и на болница "Св. Анна", която положиха големи усилия. Властите казват, че са се справили с кризата, но всъщност медиците са тези, които се справиха с кризата, защото те са всеки ден на работа". Това коментира имунологът и бивш депутат от ИТН Проф. Андрей Чорбанов в ефира на БНТ.

"Влязох в болницата с много голям процент поражения на белите дробове. Сатурацията ми беше паднала до 89. Аз бях 12 дни в болница, бях лекуван с коктейл от медикаменти. Екипите действаха изключително професионално. Имаше и постоянни тестове. Моят престой в болницата не промени мнението ми, защото аз от година и месец работя по ваксина срещу този вирус", обясни той.

"Няма такива научни публикации, че имунитетът, придобит след ваксина, е по-силен от този, придобит след заболяване с вируса. На здравна комисия в парламента аз бях приготвил едни публикации от много сериозни научни списания, че естественото прекарване на заболяването имат много по-висок имунитет", каза още проф. Чорбанов.

По думите му до година би трябвало да трае имунитет. "Ако аз съм изпълнителен директор на Пфайзер или Модерна, мога да ви обясня, че трябва 5, 8 и 26-та ваксина. Това е бизнес и не трябва да се бърка истинската наука с бизнеса и науката казва неща, с които бизнесът може и да не се съобрази", обясни той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!