София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Чорбанов: Колкото и сексуален да е един мъж, бременността е 9 месеца. Същото е с ваксините

Имунологът коментира, че при тежки странични реакции някой имунолог ще изгърми
1 мЕвроком 86004

Разработването на ваксината и тестването на ваксината са два компонента. Два комптонента са необходими и при раждането на едно дете. Колкото и невероятен да е мъжът, красив и сексуален да е един мъж, бременността е 9 месеца. Същото е и с ваксините. Дори съвременните био производства да са на такова високо ниво, самите тестове отнемат време, което няма как да бъде съкратено. Това каза директорът на Департамента по Имунология към Института по Микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов.

"Щом пациентът се подписва под някакъв документ при имунизацията, това автоматично означава, че не всичко около процедурата е такова, каквото при стандартните ваксини. Фазите 1, 2 и 3 вървяха паралелно, защото нямаше възможност да се чака. Освен това в трета фаза се включват най разнообразни групи - бременни, имунодефицитни, взаимодействия с други лекарства. Това нямаше как да бъде направено като време. Аз смятам, че освен, че става дума за много пари, това е способността на правителствата да поискат да се явят като един спасител на нацията", коментира проф. Чорбанов. 

"Ако се случи така, че от ваксините срещу COVID-19 има тежки странични реакции, тогава някой здравен чиновник ще изгърми. Ще сменят шефа на СЗО, ще стане скандал във фирмите, ще си подадат оставката главните мениджъри, някои ще бъдат компенсирани финансово. Това са стандартни процедури, по-хубаво да не се стига до тях. Дори в ситуация на тежък и пандемичен натиск, сегашният не е такъв, трябва да се прецени коя група от населението трябва да поеме риска, ако ще да се чувства сигурна, както и коя група по-скоро би могла да пропусне риска, защото не би следвало да се отрази здравословно върху нея", допълни той.