София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Чорбанов: Спрете да говорите за антитела, те често имат негативно влияние върху COVID-19

Имунологът коментира и ваксинацията срещу коронавируса, както и имунният отговор
17 сЕвроком 4047

Когато се коментира една толкова важна тема не може да има твърдения от типа аз така разсъждавам и така смятам. Когато говорим за това голяма част от учените стъпват на изключително сериозна информация. Трябва да се знае, че има доста спорове и дискусии, но ние трябва да се съобразим със световния тренд. Това коментира ръководителят на департамент "Имунология" към института по микробиология към БАН проф. д-р. Андрей Чорбанов в ефира на БТВ.

"Аз като всички хора се страхувам от вируса. Друг е въпросът дали ще мога да се предпазя от него чрез всички тези неща, за които получаваме съвети - отговорът е "не". Ако се знаеше как можем да се предпазим и ако имаше гарантираната ваксина това нямаше да се случи. За всички стандартни ваксини аз съм ваксиниран и затова не се страхувам, че ще се заразя от дифтерия, тетанус или шарка. Към тези неща трябва да се подхожда по-рационално, а не толкова емоционално. Да, знам, че хората се объркват и предпочитат да чуват мнение, което близко до тяхното, а това, което е по-различно от тяхното е ексцентрично", това коментира професорът.

"Категорично е доказано, че паниката и огнетеността, както и тези тежки състояния изключително влияят на имунната система. Всички ние сме позитивни на един вируса - 100% от населението е позитивно на херпес вируса. На някои хора не се изявява, той стои скрит, а при някои хора се изявява всяка седмица. Той избива при стрес, обикновено става при много сериозни вълнения. Имунната система има едно максимално хубаво ниво. Пример е една чаша с вода, която съдържа 200 мл и в нея не може да се сложи повече. Ако сипвате още вода това няма да доведе до нищо, но обратното може да е показно", допълни той.

"Коронавирусът ще спре със сигурност, но няма да е заради масовата ваксинация. Коронавирусът ще спре, защото по това, което виждам от изследванията и резултатите, които се правят вече има много висок процент позитивни, но това не значи болни. Болни има, разбира се, но огромният брой позитивни хора не влизат в болница. В зависимост от страните между 38% и 70% от хората имат изключително високо ниво на Т-клетъчна защита и никога няма да се разболеят от коронавируса и няма да може да бъде детектиран дори", каза още проф. Чорбанов.

Той помоли да спре да се говори за антитела, защото те много често има негативно действие и негативно влияние върху този вирус. "Запитайте в колко болници по света се лекува с кръвна плазма с антитела. Едно такова проучване ще даде информация, дори се смята, че антителата могат да бъдат проводник на вируса. Т-клетъчният имунитет е това, което ни защитава", обясни той.