София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Проф. Темелков: След преболедуване на COVID-19, витамин C помага за възстановяване

Анестезиологът коментира, че „Ремдесивир” и „Ивермектин” може да не помогнат при тежки случаи
5 мЗдраве 769

„Края на третата вълна рано или късно ще дойде. В медицината всяко заболяване има начало и край, за едни успешен, за други не. Това заболяване е свързано с определен процент на смъртност, както всяко друго. Важното е този процент да бъде снижен, колкото може по-бързо. Toва коментира началникът на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Александровска болница проф. Атанас Темелков в ефира на Нова телевизия.

В неговото отделение попадат най-тежките случаи, които се усложняват по време на лечебния процес. Заетите легла са между 70-80%. Според Темелков броят на тези случаи ще започне да намалява най-малко след три-четири седмици. Тогава ще може да се говори и за овладяване на процеса. "За да кажем, че сме го овладяли трябва да положим максимални усилия".

„В интензивните отделения пациентите се лекуват с кислородолечение или с изкуствено-белодробна вентилация. Това е втората фаза за запазване на живота на пациента, колкото можем по-дълго. Ако нямаме респиратор, няма как да помогнем на пациента. Имаме достатъчно в момента. Прилагаме „Ремдесивир” и  „Ивермектин”, те помагат, когато се прилагат навреме. Достигнем ли до изкуствена вентилация, приложението на тези препарати губи своя смисъл”, обясни проф. Темелков.

Той препоръча след преболедуване на COVID-19 да приемаме витамин C. По думите му човешките отношения бяха много променени. "На първо място излязоха злобата и агресивността и ми е трудно да кажа как ще възстановим нормалните човешки отношения. Ако не се преборим с възстановяване на нормалните човешки отношения, няма да се преборим с коронавируса", каза още той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!