София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Тодор Кантарджиев: Когато се спазват правилата, могат да се правят избори

"Сега случаите са по-леки, защото повечето разумни хора носят маска"
1 мЕвроком 266

Когато се спазват правилата, могат да се правят избори. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев по Нова телевизия.

„Когато се спазват правилата, могат да се правят избори. Много държави направиха избори в пик на разпространението и това не доведе до масово разболяване. Когато има епидемия, това затруднява нещата по отношение гласуване на карантинираните и зависи колко ще са те. Ако хората до март месец и април спазват мерките, мисля, че няма да имаме много голямо увеличение на заразените“, посочи професорът.

По темата за проведеното Мъжко хоро на Благовещение в Калофер, Кантарджиев посочи:

„Социалните мрежи се взривиха от възмутени граждани срещу хорото на открито. Прекаленото си е прекалено. По-малка е вероятността да се заразиш на открито, но за съжаление тези силни мъже, ако вдигнат температура и заболеят, започват по нощите да се обаждат на познати, за да бъдат приети в болница и да са обгрижвани изцяло. Заразиш ли се с голямо количество вирус, караш по-тежко. Сега случаите са по-леки, защото повечето разумни хора носят маска и това помага заразените да прекарат по-леко“.