София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прокуратурата в Стара Загора: Няма нарушения при обвинението срещу Георги Георгиев

Прокуратурата ще внесе в Окръжния съд протест срещу определението на Районния съд

2 месецаПравосъдие 2 Иванина Игнатова

Становището на прокуратурата е, че няма процесуални нарушения при изготвяне на обвинителния акт срещу Георги Георгиев, обвинен в нападението над 18-годишната Дебора Михайлова в Стара Загора. Районната прокуратура в Стара Загора ще внесе днес в Окръжния съд в Пловдив протест срещу определението на Районния съд в Пловдив, с което, заради допуснати процесуални нарушения в обвинителния акт, досъдебното производство, което касае обвиненията спрямо обвиняемият Георги Георгиев по случая „Дебора“ беше върнато. Това каза на брифинг районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова, предаде БТА.

„За да прекрати съдебното производство и върне делото на Районна прокуратура Стара Загора, Районният съд в Пловдив е приел, че е налице неяснота относно причиняването на черепно-мозъчната травма в обстоятелствената част на обвинителния акт. Съдът е приел, че с оглед систематичното описване на деянията в обстоятелствената част на обвинителния акт е следвало на определено място при описване на хронологията на действията на обвиняемото лице да се посочи, че е причинена черепно-мозъчна травма“, поясни още районният прокурор на Стара Загора. Тя посочи, че „малко след това в изложението на обвинителния акт това е посочено, така че гледната точка на обвиняващите прокурори след като се запознаха с аргументите на съда е, че няма допуснато съществено процесуално нарушение, а още по-малко то да е съществено, и да води до нарушаване на правата на обвиняемото лице“, посочи още тя.

„Ние ще изложим своите аргументи защо считаме за неоснователно това връщане. Но ако не бъде уважен протестът, а ние зачитаме преценката на съда, ще отстраним съобразно указанията, които ни е дал съдът, пропуските в обвинителния акт и незабавно ще го внесем за продължаване на разглеждането в Районен съд Пловдив“, каза Димитрова. 

Тя подчерта, че „това дело е приоритет за Районна прокуратура Стара Загора. Работено е на „пълни обороти“ по него. "

Аз смятам, че изключително качествено е проведено разследване и са събрани достатъчно доказателства. Това връщане на производството за такова, по наше мнение, несъществено процесуално нарушение, няма да промени хода на производството. А незабавно след произнасяне на Окръжния съд ще продължим да участваме в производството или да го внесем отново“, каза Таня Димитрова.

Районният прокурор припомни, че в първото разпоредително заседание по делото са разгледани всички искания по доказателства. „В около тричасовото заседание на първоинстанционния съд са разгледани всички искания на защитата, включително и такова за промяна на наложената мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия, която е непроменена от 30 юли 2023 г.“, каза още тя.

Снимка: БГНЕС