София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Промени в държавна агенция „Разузнаване“

Създава се и контратерористично звено

Промени в държавна агенция „Разузнаване“

Създава се и контратерористично звено

29 мПолитика 308 Слав Механджийски


Разузнаването ще се занимава с придобиването на информация за хибридни атаки и асиметрични рискове и заплахи, както и организиране и осъществяване на собствени комуникации за разузнавателни цели. Това приеха народните представителив Закона за държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР).

Друга промяна е създаването на контратерористично звено, което ще бъде към ДАР. Участие в него ще вземат органи и структури на прокуратурата, МВР, Държавна агенция “Национална сигурност”, служба “Военна информация” и агенция “Митници”. Звеното ще се занимава с организирането на наказателно производство и налагането на административни мерки срещу лица, които са извършили или са подготвяли терористични действия.

Въвежда се и забрана бивши служители на агенцията да осъществяват контакти с лица, станали им известни по време на оперативно-разузнавателната дейност, освен ако не им е дадено изрично съгласие от председателя на агенцията за това.

Промените предвиждат служителите на ДАНС да извършват проверка за установяване на самоличността на граждани. Това ще се случва при задържане, провеждане на интервюта, при предупреждения или прозоваване.