София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Пулев: Отваряме четвърта мярка за 118 млн. лв. за компании с „Печат за високи постижения“

Крайният срок за подаване на документите е 16:30 ч. на 12 май 2023 г.

34 сПолитика 271 Кристияна Стефанова

Министерството на иновациите и растежа отваря за кандидатстване процедура за подкрепа на иновативни компании с „Печат за високи постижения“, получен от Европейската комисия. Чрез нея ще бъдат инвестирани общо 118,5 млн. лв. „Това е четвъртата процедура по Националния план за възстановяване и устойчивост, която МИР отваря в рамките на няколко месеца“, коментира министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.  Той допълни, че МИР продължава да е най-активното министерство по отварянето на програми по Плана за възстановяване. „По първите две процедури от Плана – за „Технологична модернизация“ и „ИКТ решения и киберсигурност“ – успяхме да помогнем на първите 2500 микро-, малки и средни предприятия от всяка област в страната. В момента тече кандидатстването и по третата мярка за бизнеса - за фотоволтаици и батерии за локално съхранение на енергия“, припомни още Пулев.

Целта на новата мярка е да подкрепи български компании, които разработват рискови нови технологии, продукти и услуги, като всеки проект, отличен с „Печат за високи постижения“ от Европейския иновационен съвет, може да получи до 2,5 млн. лв.

Крайният срок за подаване на документите е 16:30 ч. на 12 май 2023 г. Оценката на проектните предложения ще бъде ускорена и ще покрива само административни проверки.

Кандидатстването за безвъзмездната помощ отново е изцяло онлайн - в системата ИСУН 2020: https://bit.ly/43hpr4U.