София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Работодатели сезират прокуратурата заради рекордно скъп ток

Искат оставката на ръководството на НЕК и преструктурирането на компанията
пропускане

Работодатели сезират прокуратурата заради рекордно скъп ток

Искат оставката на ръководството на НЕК и преструктурирането на компанията

1 годинаОбщество 10 Боряна Райчева


Работодателските организации у нас се сезирали прокуратурата и комисията за енергийно и водно регулиране, заради рекордно високите цени на тока за промишлеността у нас. 
 
Нещо повече, те твърдят, че енергийният пазар в България има всички признаци на организирана престъпна група. Това заяви пред "Нова телевизия" председателят на  на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
 
Заради това рекордно поскъпване, вчера всички работодателски организации в страната  излязоха и с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова. Василев обясни и че поскъпването на тока за бизнеса ще удари по цялата икономика на страната.
 
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България обясни, че съществуващата към момента забрана нашите търговци да могат да закупуват енергия в рамките на деня от други страни, е една от причините, поради които се получава тази невиждана по размери инфлация на тока за производството. Според работодателите НЕК умишлено  създава дефицит на електроенергия. 
 
Те настояват и за незабавни оставки на цялото ръководство на Националната електрическа компания и преструктурирането й, така че тя да не облагодетелства определени ТЕЦ-ове за сметка на бизнеса в страната.