Радев: Имаме ерозия в изборния процес

Президентът и ЦИК с анализ на местния вот

2 месецаПолитика 7

Имаме ерозия в доверието в изборния процес. Това е факт. Тази ерозия на доверието отблъсква хората от изборите, намалява избирателната активност и това е най-голямата загуба, защото това делигитимира демократичните процеси в обществото. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на срещата му с представители на Централната избирателна комисия, участвали пряко в организацията на отминалите местни избори.

Относно огромния брой от 660 000 недействителни бюлетини, което е 8,5% от всички подадени на местните избори тази година, Румен Радев каза, че това не може да е процент за една нормална европейска държава. По думите му след вота тази есен трябва да се извлекат сериозни поуки и да се предприемат енергични действия, тъй като парламентарните избори съвсем не са далеч във времето, а в същото време в Бюджет 2020 няма заложени пари за откриване на процедура за закупуване на машини.

„И това е моят въпрос. Откъде и как ще се осигури финансирането, кога ще започне процедурата, ние трябва да направим така че този път поне 6 месеца преди следващите избори всичко да е по местата си”, каза още Радев. Според президента категорично трябва да се ускорят и темповете за работа по дистанционното електронно гласуване.

В средата на годината управляващите предложиха изменения в Изборния кодекс, според които парламентарните, президентските и европейските избори в бъдеще да се провеждат с машинно гласуване, а изборът с хартиени бюлетини да остане само за местния вот. Мотивите им за изключване на местния вот бяха, че той е по-сложен и ще затрудни работата с настройването на машините и отчитането на бюлетините.

Припомняме, че тази своя инициатива държавният глава анонсира още при провеждането на последните избори преди месец.

ОЩЕ ОТ Политика

Ботевград в защита на кмета си

Стотици хора изразиха подкрепата си към Гавалюгов

15 чПолитика

В Ботевград водата намалява, интересите - не

Разширено интервю на кмета Иван Гавалюгов пред “Евроком”

17 чПолитика

Днес руските дипломати, обвинени в шпионаж, напускат България

Москва нарече експулсирането на двете лица открито недружелюбен ход

21 чПолитика