София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Радосвета Филипова: Ваксината на Модерна е по-лесно приложима от тази на Пфайзер

Според нея дозите ще бъдат дастатъчни
1 мЕвроком 410

След няколко дни у нас ще пристигне първата доставката на втората одобрена ваксина срещу коронавирус в Европа. Препаратът на"Модерна" трябва да е в България в понеделник, на 11 януари.

"Едно различие, което е в огромен плюс, е това, че ваксината на "Модерна" не се разтваря. Тя е готов разтвор, който се прилага директно. Това улеснява много приложението, съкратява време, за което се прилага и намалява риска от грешки, които биха възникнали", обясни в сутрешния блок на Би Ти Ви Радосвета Филипова, която е секретар на Националния ваксинационен щаб.

Според нея не трябва да се коментира качеството на ваксините, а това коя ваксина е по-подходяща за определени рискови групи. Лекарят ще може да прецени коя ваксина е подходяща за пациентите им.

По думите на Филипова количествата, които до момента са осигурени, напълно ще задоволят нуждите на страната за всички граждани, които желаят да се ваксинират.

И двете ваксини, които ще се прилагат у нас, са разработени на базата на една и съща технология за информационна РНК. И двете се поставят интрамускулно в горната част на ръката.

Другата прилика е, че се прилагат в две дози, които трябва да се поставят през определен интервал от време. Но докато при ваксината на "Пфайзер" интервалът на приложение на двете дози е 21 дни, то при "Модерна" периодът между поставянето е 28 дни.

Има разлика и във възрастовите групи, при които двете ваксини се прилагат.

Ваксината на "Пфайзер" е за лицата над 16 години, а на "Модерна" се  препоръчва за навършилите 18 години.