Начало Новини Предавания На живо

Разглеждат делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Обвинени за продажба на държавния дял в EVN на занижени цени
пропускане

Разглеждат делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Обвинени за продажба на държавния дял в EVN на занижени цени

7 месецаПравосъдие 45 Боряна Райчева


Нова допълнителна финансово-икономическа експертиза назначи Специализираният съд по делото срещу бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев.

Дянков и Трайков са обвинени за продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени. А Прокопиев – че през 2010 г. подбудил Дянков да разпореди на шефа на агенцията за приватизация да възложи оценката на последните държавни 33% в EVN на консултантската фирма „Булброкърс“. Това било с цел инвестиционният посредник за продажбата на миноритарния дял да получи облага от над 1,2 млн. лв., смята прокуратурата.

Подсъдими по делото са и други трима от „Булброкърс“.

"Не съм получавал заплахи". Така бизнесменът и собственик на медийна група Иво Прокопиев коментира пред журналисти дали е получавал заплахи за живота си.

Припомяне, преди няколко дни в Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че български бизнесмен е получил заплахи за живота си. Заплахата за убийство е била спрямо голям работодател, собственик на медии и с критична позиция към прокуратурата.

"Общият контекст, в който всеки недоволен от независимо разследване на журналист може да търси начини за саморазправа, го задава прокуратурата с мачкането върху независимите медии в последните години. Свързано е с дейността на някаква държавна агенция, за която не мога да кажа", подчерта Прокопиев.