София 27 °C София 27°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 28 °C Пловдив 28°C - ясно небе Варна 30 °C Варна 30°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - ясно небе

РАЗСЛЕДВАНЕ НА АКФ: Имало е прилагане на СРС-та, арести са били координирани с Борисов

Според Яне Янев има две разработки на ДАНС
1 месецКрими 14

Всеки знае кой е Божков, но не се познаваме. Това заяви в телефонно интервю бизнесменът Веселин Денков по повод делото срещу него. Той е подписал показания на анонимен свидетел срещу него, според които е получил часовници от Васил Божков, но отрича това да е така. Денков допълни, че показанията са били неразбираемо написани.

Бързото пускане на Веселин Денков в домашен арест през юни 2021, седмица след като АКФ изпраща журналистически въпроси до някои от главните герои на разследването, не влезе в официално прессъобщение на прокуратурата.

Задържането му през септември 2020 г. обаче е обилно отразено от медии с приятелско отношение към главния прокурор и правителството, при това с информация, която към онзи момент може да дойде само от разследващите. Във всички тези публикации за задържането му се говори в директна връзка с предполагаемо финансиране на протестите, а не като част от организирана престъпна група за лихварство, каквото е предявеното му обвинение. Като потенциален източник за финансирането на протестите при претърсване са иззети бижута на Денков и Ивайла Бакалова, с която той живее. Доказателствата за участието на Денков в организацията на протестите са обаче предимно показания на анонимни свидетели, които не са възприели лично нищо, а са „чували да се говори, че“. Освен това, така и не става ясно кое в крайна сметка би могло да бъде престъплението „финансиране на протест“. Сходни са доказателствата и за участието на Денков в организираната престъпна група за лихварство.

За задържането на Денков във връзка с организирането на протестите става ясно и от серия от записани разговори с Яне Янев, бившия съветник на премиера Борисов по борба с корупцията. Според Янев, има две разработки на ДАНС, по които са прилагани специални разузнавателни средства, а арестите са координирани лично с премиера Борисов.

В новия епизод на разследването се чуват разкази за дубайски връзки и интересни детайли около Борислава Йовчева, основен герой от сюжета с “къщата в Барселона”, чиято точна локация е неизвестна в момента. Според свидетелствата на Ивайла Бакалова, Йовчева се е появила в Дубай и е имала нужда от “помощ за установяване” в началото на миналата година.

Веселин Денков: Всеки знае кой е Божков, но не се познаваме (ВИДЕО)

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!