София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

РЕШЕНО: Изключените депутати от "Възраждане" остават в парламента като независими

Те няма да подават молби за напускане, а ще очакват да бъдат изключени

59 сПолитика 259 Иванина Игнатова

Народният представител Николай Дренчев остава в парламента като независими депутат. Това обяви той на пресконференция в Ловеч. Дренчев, заедно с Иво Русчев и Александър Арангелов бяха изключени от парламентарната група на "Възраждане" миналия петък.

По думите на Дренчев Русчев и Арангелов също ще останат като независими депутати в парламента.

"Решението ми да остана в парламента беше повлияно най-вече от огромната подкрепа, която получих от много хора - от кметове на общини в областта, от кабинетите на министри, с които сме работили по неща във връзка с областта, от много членове на "Възраждане", симпатизанти на партията и от хора, които не са харесвали "Възраждане", каза депутатът. По думите му това, че е бил винаги умерен и балансиран, отваря огромни възможности да работи за региона, без идеологически окови.

"Имам възможности да довърша това, което започнах за региона, защото аз правех много неща за областта, а истински големите и хубавите работи се случват само, когато се работят без политическо противопоставяне. Има неща, които са експертни, които са технократски, които са въпрос на балансиране между интереси, но не е от политически интереси, а именно от интересите на обществото", добави депутатът. Той каза още, че е отдаден на каузата "Възраждане", на идеите, на идеалите, на това, което е прокламирано.

Дренчев се надява в близко бъдеще, първо - да стане ясно какво точно е станало в Столичния общински съвет и второ - чрез думите и чрез делата си най-вече да докаже, че не е бил купен, че не е бил предател и не се е излъгал в доверието на тези общински съветници, които е предложил да влязат на избираеми места в листата на "Възраждане" в София.

Според Дренчев общинските съветници, поне на теория, няма как да са изключени от "Възраждане", защото процедурата по устав не е такава. "Друг е проблемът, че очевидно и националното, и софийското ръководство не познава устава на собствената си партия. Аз също не съм изключен, за да бъда изключен, трябва да се свика конгрес. Разбира се, ако подам жалба в съда, всички тези действия, които са предприети или които даже не са предприети, а просто е казано, че ще се предприемат спрямо мен и общинските съветници, ще бъдат заличени от съда, но това е безсмислена процедура. Аз считам, че в политиката, както и в любовта, ако не си харесан, просто трябва да се обърнеш и да продължиш напред. Точно това мисля да направя аз", заяви Николай Дренчев.

Той добави още, че няма да подават молби за напускане, а ще очакват да бъдат изключени, което ще стане в някакъв период от време.