София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Решено: Ръководството на СРП е освободено. Светлана Митова поема временно прокуратурата

До оставките се стигна след разразилия се скандал около Нотариуса

2 месецаПравосъдие 12 Антония Лазарова

Цялото ръководство на Софийската районна прокуратура беше освободено днес на извънредно заседание на Прокурорската колегия. Кадровиците назначиха за временен шеф обвинителя от Върховната прокуратура Светлана Митова.

Вчера Невена Зартова и четиримата ѝ заместници подадоха оставки от административните длъжности. Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев излязоха и с декларация, с която се разграничиха от нейните действия и подкрепиха усилията на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов за реформа в прокуратурата.

До оставките се стигна след разразилия се скандал за група за влияние в съдебната система, начело на която е бил убития в края на януари Мартин Божанов, известен като Нотариуса.

Справка на прокуратурата показа, че името му е замесено в общо 25 дела и преписки през годините, като голяма част от тях са били в Софийската районна прокуратура, тъй като Божанов, е бил замесен в имотни измами. Нито едно такова дело обаче не е стигнало до съд.

В молбата си за напускане на ръководния пост Зартова сочи, че за времето, през което е била районен прокурор не е било допускано нерегламентирано влияние върху прокурорите или пък решаване на дела по определен начин. Допълва, че всички преписки по казуса „Божанов“, с изключение на две, са били образувани и приключени преди да поеме управлението на СРП.

След оставките Борислав Сарафов предложи прокурора от Върховната прокуратура Светлана Митова за и.ф. ръководител на СРП.