София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

РЕШЕНО: Въпреки отсъстието на ГЕРБ, депутатите създадоха наново комисия за ревизия

ГЕРБ-СДС излезе от залата по време на дебатите заради решенията за комисията за полицейско насилие
19 мПолитика 4649 Ивана Иванова

Депутатите в 46-ото Народно събрание решиха да се създаде "Временна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие и местните власти през последните 5 години". Вносител е Мая Манолова и група народни представители.

ГЕРБ излезе от залата на дебата за създаване на комисия за ревизия на управлението им (ВИДЕО)

С пълно единодушие от 153 гласа за председател на комисията по ревизията в 46-то Народно събрание бе избрана отново Мая Манолова. Заместник-председател ще бъде Борислав Сандов от Демократична България.

В речта си от трибуната Манолова посочи, че комисията е стрес тест за политическата воля на партиите да застанат зад комисията или на страната на статуквото. Тя добави, че по време на работата на Комисията по ревизията в 45-тия парламент е събрала широка обществена подкрепа.

В обхвата на комисията влизат над 50 сектора, министерства, дружества, програми за финансиране, регулатори и други, в това число отпуснатите бонуси в държавната администрация.

ПГ на ГЕРБ напусна залата преди гласуването, като посочи, че партия ГЕРБ няма да участва, но след това излъчи трима свои членове за състава й.

Пред вас сме 63-ма души, които представляват над 600 000 български избиратели. По силата на Конституцията всеки един от нас представлява целия български народ. Нещо недопустимо се случи в пленарната зала преди минути. Тези 600 000 български граждани и парламентарната група на ГЕРБ-СДС беше лишена чрез гласуване от представителство в една от временните комисии в Народното събрание.

Това коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в Народното събрание. Парламентарната група напусна залата, след като депутатите не одобриха избора на ГЕРБ Младен Маринов да участва във временната комисия за полицейско насилие.

"Не става дума за ограничаване на политически права, а става дума за ограничаване на граждански права. Става дума за зачеркването на човека - бивши хора", коментира пък Томислав Дончев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!