София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Ресторантьори: Престъпно е за хората да ни отваряте

Милиардите левове помощ от държавата се разпиляват някъде по пътя, смятат заетите в бранша
52 сОбщество 466

Собственици на ресторанти и заведения в Благоевград са против разхлабването на мерките и отварянето на откритите части и терасите към заведенията за клиенти. Според тях това е абсурдно за бизнеса и престъпно за хората в поредния пик на пандемията и препълнените болници, съобщава БНР.

Те са категорични, че кризата не се управлява ефективно и прогнозата им е за скорошен крах на ресторантьорите и хотелиерите.

Представителите на туристическия бранш в Благоевград посочват, че повече от година никой не ги чува, а милиардите левове помощ от държавата се разпиляват някъде по пътя до тях или идват тогава, когато е късно.

Васил Димитров управлява два хотела и няколко заведения в района на Благоевград - семеен бизнес от повече от 20 години. Поддържат и фермерско производство, за да предлагат екологични продукти на своите клиенти. По думите му калкулираните до момента загуби заради пандемията и абсолютната непредсказуемост в държавната политика са над 60 процента.

Най-тежко е понесъл загубата на човешкия капитал. Много от дългогодишните служители са сменили работата или са напуснали страната. Останали само тези, които приготвят храна за вкъщи. Хотелите, макар и работещи, са почти празни.

Новината за лекото разхлабване на мерките, които им дават възможност да посрещат клиенти на терасите и откритите пространства в заведенията, приема с едва сдържан гняв, защото априлското време далеч не прилича на лято. И най-вече, защото хората се страхуват заради бума на заразата, заради препълнените болници и очаквания пик в края на април.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!