София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Ръководителят на ЕС обсъди с Путин ареста на Навални

Кремъл все още не е обявил разговора между Путин и Мишел
1 мЕвроком 375

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел обсъди ареста на Алексей Навални с руския президент Владимир Путин и очерта позицията на Европейския съюз. Това се казва в изявлението на Съвета на ЕС, разпространено в петък в Брюксел след телефонен разговор.

"Председателят Мишел повдигна въпроса за задържането на Алексей Навални. Той информира президента Путин за сериозната загриженост на ЕС и страните-членки за последните събития и призова за пълно и безусловно зачитане правата на Алексей Навални", се казва в него.

Шарл Мишел каза на Путин, че лидерите на 27-те страни от ЕС ще обсъдят отношенията с Москва на среща на върха през март.

Освен това Шарл Мишел и Путин обсъдиха значението на международното сътрудничество в борбата срещу пандемията на коронавируса. "По време на телефонния разговор те също говориха за пандемията от COVID-19 и значението на глобалната солидарност и международното сътрудничество в борбата срещу нея", се казва в изявлението.

Ръководителят на Европейския съвет и президентът на Руската федерация обсъдиха също необходимостта от укрепване на глобалния мир и сигурност и "стремеж към по-малко конфликти и повече решения".

Кремъл все още не е обявил разговора между Путин и Мишел.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!