София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Родители срещу Деня на розовата фланелка

Твърдят, че насилието няма цвят
пропускане
23 чОбщество 367 Златина Петкова

Група родители у нас се обявиха срещу отбелязването на Международния ден на розовата фланелка, известен още като Ден на борбата с насилието в училище. Идеята се ражда през 2017-ма година в американският щат Калифорния. 

Причината е, че 17-годишно момче отива на училище с розово поло, което предизвиква агресия спрямо него. На следващия ден двама съученици на момчето се обличат също в розово и купуват такива тениски за всички деца от училището, заставащи зад тормозеното дете. Оттогава розовата фланелка е символ на борбата срещу този тормоз и всяка година хиляди деца по цял свят обличат такива тениски, за да покажат съпричастност. Според недоволните български родители обаче идеята се е изродила и крие опасност.

“На едни деца, които най-вече ще са момчета, предполагаме ,че в училище ще им бъдат донесени  едни розови фланелки от хора, които са най-вероятно външни -представители на неправителствени организации. Ще им бъде казано да облечат това. За едно момче не е типично да ходи с розови дрехи. Ако вчера неговото другарче беше тормозено и днес то изразява солидарност, както е бил случаят в началото, щеше да е съвсем различно. Тази причинно-следствена връзка е напълно загубена. Без да е имало никакъв повод идват едни хора и карат момичето да се облече в розово, за да го снимат” заяви Явор Дочев от Български родителски централен комитет.

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!