София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

РОДИТЕЛИТЕ НА ПОЧИНАЛОТО ПРЕД СПЕШНОТО В РАЗГРАД ДЕТЕ ЩЕ СЪДЯТ ЛЕКАРИТЕ

90% от болниците у нас не разполагат с детски хирург
7 годиниЗдраве 16 Боряна Райчева

Родителите на 8-годишното дете, което миналата седмица почина пред болницата в Разград, ще си търсят правата в съда. Това стана ясноот думите на бащата на детето, който е категоричен, че неадекватното поведение на лекарите от Спешното е основната причина за смъртта на сина му.
Припомняме, че на 28-ми януари 8-годишното детенце почина пред Спешното отделение на разградската болница поради липса на детски хирург.
Бащата разказва, че болките на детето са започнали в 9,00 часа сутринта, но родителите му тръгнали за болницата в Разград към 15,30 часа. Поради липса на детски хирург обаче, лекарят им казал да тръгнат спешно за Варна.
На паркинга пред болницата семейството детето се влошава и родителите отново влизат в болницата. Тогава лекарите се опитали отново да дадат медицинска помощ на детето, но въпреки това то починало.
Родителите са категорични, че ще заведат дело срещу лекарите, защото вината за случилото се е в неадекватното им отношение.
По случая се изказа и д-р Гечо Жеков, изпълнителен директор на болницата в Разград. Според него случаят тепърва ще се разследва, но на детето не е била необходима операция, защото диагнозата му – илеус, или чревна непроходимост, не може да се развие за няколко часа. Той се оправда, че поради липсата на детски хирург, всички подобни случаи са пренасочват към Варна, която е на 130 км.
Според д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването в този случай има два проблема.Не е оказана достатъчна и навременна медицинска помощ и второ – медицинският стандарт по обща хирургия и детска хирургия забраняват на хирурзите в Разград да оперират деца. Ако го оперира и се стигне до най-лошото, директно заминава в затвора.В България обаче 90% от болниците не разполагат с детски хирург.
Преди 2 години подобен случай имаше и в Кърджали, където детенце умира от апендицит, защото по закон то трябва да бъде оперирано само от детски хирург, макар, че всеки лекар би могъл да направи интервенцията.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!