София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Росен Желязков: Не е обсъждана продажбата на "Лукойл-Нефтохим" на СОКАР

"Те са въпрос на преценка на собственика на компанията“

1 месецПолитика 1 Антония Лазарова

Не е обсъждано придобиването на рафинерията „Лукойл-Нефтохим“ в Бургас от Държавната петролна компания на Азербайджан СОКАР. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на въпрос  дали по време на неговата срещи е повдигана темата да покупката на рафинерията, собственост на руската петролна компания „Лукойл“.

„Не, такива теми на се обсъждани. Те са въпрос на преценка на собственика на компанията“, каза Желязков, който е на посещение в Азербайджан начело на парламентарна делегация.

В същото време откриването на офис на СОКАР в София е отбелязано като изключително благоприятно. Бъдещите проекти и намерения в енергийната сфера ще се коментират на ниво изпълнителна власт, обясни Желязков.

От гледна точка на парламентарните връзки той е обсъдил провеждането през ноември на конференцията по въпросите на климата СОР29 в Азербайджан. „Изявихме готовност да участваме в подготвителната фаза на тази световна конференция. Това е изключително важен форум, който предопределя бъдещето на планетата от гледна точка на въглеродната неутралност и всички политики за ограничаване на въздействието върху климата“, добави председателят на българския парламент.