София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Румен Гълъбинов: Китай се възстановява бурно и купува енергия, затова цената е висока (ВИДЕО)

Икономистът с коментар в "Интервю в анфас"
1 мИкономика 1076 Ивана Иванова

Растежът и възстановяването на глобалната икономика през 2021 г. протече проинфлационно. Почти навсякъде в големите икономики това възстановяване протече с увеличени цени. Това се усещаше още в началото на годината, но по-скоро сме изненадани от скоростта, това се разви скокообразно. Все още невъзстановените вериги на доставки, невъзстановени вериги на добавена стойност, недобре все още функциониращ въздушен и морски товарен и пътнически превоз, както и невъзстановените международни канали за търговия предизвикаха временни пикове на търсения и временни дефицити на предлагане на определени стоки. Това се случи най-типично с енергоизточниците. Нефтът от началото на годината, барел Бренд се качи до 80 долара за барел, след това слезе под това ниво, но анализаторите смятат, че след Нова година може да се качи до 100 долара на барел. Това разказа икономистът Румен Гълъбинов в ефира на "Интервю в анфас".

"Има продължаващо и рязко търсене от азиатския пазар и най-вече от китайската икономика. Китай се възстановява много бурно, на тях им трябват енергоизточници, нужна им е енергия. По подобен начин се развиват нещата с природния газ. Вдигат се цените не само на тръбния природен газ, но и на втечнения газ. На въглищата им се вдигнага три път цените. Китай също купува въглища. При положение, че имаме продължаващо търсене и глад за енергия, цените е нормално да се повишат", коментира той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!