София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Румен Христов: Целта на СДС е отново да бъде в парламента

"Мерките при втората вълна са малко закъснели и трябваше да бъдат по-всеобхватни"
22 сЕвроком 1015

Целта на СДС като партията, която промени България, е отново да бъде в парламента. Това казва лидерът на СДС Румен Христов за "Фокус".

„Защото в тежки моменти СДС винаги е играла конструктивна роля и е успявала да прокара и защити важни за страната промени. Именно затова искаме да присъстваме в парламента, защото смятаме, че има още какво да дадем на България с нашия опит, нашата експертиза, с нашата категорична проевропейска и проатлантическа ориентация, и с каузите на най-старата дясна партия, каквато безспорно е СДС“, подчертава политикът.

„Никой не беше подготвен за пандемията. Всички очаквахме, че през лятото тя ще отшуми, а сега виждаме, че не само има втора вълна, а експертите говорят и за трета такава. Това обърка всички планове на правителствата, включително и на българското. Както знаем, за първи път през тази година управляващите заложиха балансиран бюджет, който обаче бяха принудени да нарушат, и се върви към немалък дефицит. Това действие е оправдано, защото държавата с нейните възможности се опитва да подпомогне най-засегнатите отрасли и граждани“, каза той.

„Дали можеше да се реагира по-добре – да, винаги е възможно, но да не забравяме, че в духа на българския дуализъм и по тази тема имаше две крайни тези, които разколебаваха обществото и управляващите. Според мен мерките при втората вълна са малко закъснели и трябваше да бъдат по-всеобхватни. Защото няма нищо по-ценно от човешкия живот“, добави Христов.