София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Русия обвинява САЩ – „дирижирали“ протестите в Москва

Службите с обиски и разпити срещу екипа на Алексей Навални

13:01 ч. 09.08.2019 г.Политика 13

Москва абсолютно официално обвини Вашингтон, че „се меси във вътрешните работи на Руската федерация“. МВнР на Русия извика съветник-посланика на САЩ в Москва, който замества напусналия посланик Джон Хантсман.

На дипломата му е връчена нота заради туит на Посолството, който според МВнР е „агитация за участие в протеста“, минал на 3 август в руската столица.

Тогава полицията задържа 600 души, протестирали в подкрепа на кандидатите на опозиционера Алексей Навални и други извънпарламентарни сили за изборите в Московската градска дума.

„Москва оценява публикуването на съставената от организаторите схема за провеждане на незаконно меропритиятие като агитация в полза на участието и като призив към действие“, обявиха подчинените на Сергей Лавров.

Говорителят на МВнР Мария Захарова заяви, че Посолството на САЩ „се меси във вътрешните работи при инфомирането за митингите“.

„Само долу, с един ред пише, че се очакват силите на реда и има молба да се избягва маршрутът. Разбираме, че 90% от инфото призоваваше хората да се включат“, заяви Захарова.

Според нея Посолството на САЩ „в закрит и открит режим“ съдейства на руската опозиция в „нерегламентираните им протести“. Някои руски депутати пък директно заявиха, че Вашингтон "дирижира протестите в центъра на Москва". 

Тези дни минаха обиски при служителите на Алексей Навални, юристи и активисти, а 12 души са арестувани от Следствения комитет за „масовите безредици“.