София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

РЗИ: Пациент, изписан от болница, продължава да е преносител на COVID и е нужна карантина

„Придвижването от болницата до дома може да бъде осъществено с частен транспорт"
пропускане
18 чЗдраве 1718 Слав Механджийски

Какви са процедурите при дехоспитализация на пациент, боледувал от COVID-19? Всеки изписан пациент подлежи на 14-дневна карантина. Това отговориха на въпроси на Евроком от РЗИ-София. От там уточняват, че изписан пациент продължава да е преносител на вируса.

„Точно затова се предвижда период на изолация след дехоспитализацията, който, съгласно горецитираната заповед е 14-дневен. За да се провери дали лицето не е носител преди този срок, може да се направи двукратно PCR тест от седмия ден на домашния престой след дехоспитализацията. Ако резултатите са отрицателни, се счита че лицето вече не е заразно и карантината му отпада, на основание т. 1 на Заповед № РД-01-177/22.03.2021 г.“, се уточнява в отговорите.

„Придвижването от болницата до дома може да бъде осъществено с частен транспорт – професионален (линейка) или с личен автомобил на близък. Във втория случай, близкият на болната ще бъде контактно лице и това не може да бъде избегнато.“, допълниха от РЗИ-София.

Как да осигурим непосредствени грижи и помощ, без отново да рискуваме ние да станем контактни лица или преносители на зараза?

„При необходимост от непосредствени грижи и помощ веднага след дехоспитализацията, един от близките роднини, който е здрав и без придружаващи заболявания, полага тези грижи в дома на изписания пациент. В този случай, близкият е контактно лице и ще бъде карантиниран за период от 10 дни. Това означава, че той няма да може да напуска дома. При необходимост, останалите близки ще доставят храна и медикаменти през периода на карантината, без да осъществяват директен контакт, както с болната, така и с лицето, което се грижи за нея в дома.“, отговарят от инспекцията.

Въпросите повдигна журналистът Бойко Брайков. Той сподели, че майка му е била поставена под карантина след положителен тест за коронавирус, след това е хоспитализирана, а сега предстои изписването ѝ.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!