София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Саркози предлага създаване на нова организация между САЩ, Русия и Турция

„В 21 век продължаваме да живеем с организации, създадени през 20 век“

Саркози предлага създаване на нова организация между САЩ, Русия и Турция

„В 21 век продължаваме да живеем с организации, създадени през 20 век“

2 месецаПолитика 69Боряна Райчева


Бившият френски президент Никола Саркози счита за необходимо да се създаде нова международна организация за справяне с предизвикателствата в областта на икономиката и сигурността в Евразия, която да включва Русия, Европейския съюз и Турция.

"Бих искал да пожелая създаването на нова международна организация. <...> Ще има трима членове на основателя на този дизайн - ЕС, Руската федерация и Турция. И тази нова организация, по мое мнение, трябва да решава въпросите на сигурността и икономиката", каза той, говорейки в четвъртък в Москва на форума на Гайдар. "Това е нова структура от три части. В рамките на този нов организъм, нова организация, е необходимо да се създаде форум, на който би било възможно да се решават въпроси от Атлантическия океан до езерото Байкал."

Бившият президент на Франция изтъкна, че за да се преодолеят съвременните международни проблеми е необходимо да бъдем креативни. Политикът посочи, че Русия и Европейският съюз се нуждаят от взаимно сътрудничество.

Освен това бившият глава на френската държава изрази мнение, че ООН трябва да бъде реформирана, за да отговори на съвременните реалности. "Основната причина [на глобалните проблеми на нашето време] е следната: в 21 век продължаваме да живеем с международни организации, създадени през 20 век", отбеляза Саркози. "Днес нямаме международни организации, които да ни позволят да управляваме планетата."