София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Саудитска Арабия с доказателства, че Иран стои зад атаките с дронове

Правителството на Иран отрече вина

Саудитска Арабия с доказателства, че Иран стои зад атаките с дронове

Правителството на Иран отрече вина

8 месецаПолитика 5 Боряна Райчева


Саудитска Арабия показа части, открити от разбилите се ирански дронове и крилати ракети, използвани при нападенията срещу нефтения обект на „Арамко“ в събота.
Говорител на саудитското министерство на отбраната заяви, че атаката "не е произлязла от Йемен, въпреки най-добрите усилия на Иран да изглежда така".

Американски представители заявиха, че Техеран стои зад атаката, която значително намали добива на суров петрол в Саудитска Арабия и доведе до покачване на цените на петрола в понеделник.

Правителството на Иран отрече вина.

Доналд Тръмп написа в Туитър, че е инструктирал министъра на финансите да "увеличи значително" санкциите срещу Иран. Тогава Тръмп каза пред репортери, че САЩ ще добавят "много значителни санкции срещу Иран" в рамките на следващите 48 часа.

Иранският външен министър Джавад Зариф туитира в отговор, че Тръмп "ескалира" "икономическата война" за иранците.

Напрежението между Иран и САЩ нараства, след като администрацията на Тръмп увеличи икономическите санкции срещу страната като част от политиката на "максимален натиск" срещу режима.

Американският държавен секретар Майк Помпео се срещна със саудитския престолонаследник Мохамед Бин Салман в сряда, като каза на репортери: "Саудитците бяха нацията, която беше нападната. Атаката се случи на тяхна почва. Това беше акт на война директно срещу тях."