София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сенатът отхвърли предложението на противниците на Тръмп

51 сенатори отхвърлиха предложението, а 49 го подкрепиха

4 годиниОбщество 4 Георги Камарашев

Американският Сенат отхвърли с незначително мнозинство предложението на демократите да бъдат изслушани свидетели и да бъдат представени документи в хода на импийчмънта срещу държавния глава Доналд Тръмп, съобщават световните информационни агенции.

В хода на гласуването 51 сенатори отхвърлиха предложението , а 49 го подкрепиха. Двама сенатори републиканци Мит Ромни и Сюзън Колинс бяха тези, които минаха в стана на противниците при гласуването.

Това обаче не бе достатъчно за приемане на предложението. Този развой на събитията обрича на неуспех отстраняването на Тръмп от президентската длъжност.

Последният от колебаещите се сенатори републиканци Лиза Мурковски (щата Аляска) обяви, че ще гласува срещу привикването на свидетели на процеса в Сената по процедурата за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп. Това лиши демократите от възможността да получат нови доказателства и да проточат процеса. 

Припомняме, че за отстраняването на президента от длъжност е необходима подкрепата на две трети от сенатори или на 67 сенатора. При сегашния състав на Сената това е малко вероятно, защото в горната камара на Конгреса републиканците държат 53 от общо 100 места. 

Сенатът насрочи за 5 февруари, сряда, гласуването по двете точки на обвинението срещу президента Доналд Тръмп в рамките на импийчмънта.