София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Северномакедонски политик: Берлин даде сила на София

Тито Петковски от Нова социалдемократическа партия в Македония с коментар за България
15 сПолитика 317 Ивана Иванова

В Европейския съюз има тревожна атмосфера по отношение на европейската интеграция на Македония и може да се заключи, че страната ни е в много трудно положение. "България не би могла да бъде толкова силна към Македония, да наложи вето, да настоява за исторически въпроси и да влиза в въпроси, свързани с идентичността, ако зад нея няма Германия, която засилва влиянието си на Балканите, но и в Европа," каза Тито. Петковски, дългогодишен политик, лидер на НСДП пред скопското електронно издание ”МКД”. 

На глобално ниво се случват големи промени, стана по-ясно по време на пандемията, подчертава Петковски.

Отговорът, даден от министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович на народния представител Боян Главасеви, на въпроса му какво ще направи хърватското правителство, за да помогне на Македония, в който се посочва, че Хърватия "се ангажира да разреши езиковия въпрос" и че влязъл в контакт с български служители, е само още един аргумент плюс, който потвърждава моята позиция като оправдана, че зад тази политика към Македония в рамките на ЕС София не е сама, казва в интервю за MKD.mk Тито Петковски.

„Германия всъщност не подкрепи Македония и на практика застана зад България в спора. Когато българският външен министър Екатерина Захариева казва, че България не е сама в причините за спора с Македония и че зад нея стоят други държави от ЕС, тя всъщност има предвид първо Германия. И когато Захариева говори за проблемите на историята и дори за езика, който налага на Македония като условие за откриване на преговори, и тук откриваме връзката с Германия. За щастие Чехия и Словакия се противопоставиха един на друг с много ясни виждания, че тези въпроси - история и език - не могат да бъдат условия за спиране на европейската интеграция и че това е в противоречие с принципите от Копенхаген. Всъщност, задавайки такива въпроси, интересите на Прага и Братислава бяха проникнати директно,

Връщайки се към ролята на Германия в същия контекст и това, което е особено дразнещо, е, че това е опит на България да компенсира "загубата" от Втората световна война, т.е. загубата на Македония, като се има предвид, че с победата срещу фашистка ос, Македония, която беше от дясната страна, като държава и народ, укрепи позициите си по всякакъв начин и България загуби влиянието си, анализира Петковски. през 1944 г. след победата над фашизма, но сега, много години по-късно, тъмно облаци се реят.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!