София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Ще увеличи ли ЧЕЗ нощната тарифа с 44%?

Омбудсманът категорично се противопоставя на исканията на дружествата

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) инж. Иван Иванов. В писмото тя категорично се противопостави на исканията на трите електроразпределителни дружества - "ЧЕЗ Електро България" АД, "ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД, и "Енерго-Про Продажби" АД, за повишаване цената на електроенергията през новия регулаторен период – 1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г.

"Обезпокоително на фона на утежнената епидемична обстановка е исканото от ЧЕЗ увеличение с 44% на нощната тарифа, както и средното увеличение на Енерго-Про с 1,6%, и на ЕВН с 2%", изтъкна общественият посредник.

Ковачева напомня, че през изминалата година оплакванията на граждани до нея, свързани с некачествени електроснабдителни услуги, са нараснали значително. 

Основно сигналите са свързани с чести прекъсвания, ниско захранващо напрежение, аварии по мрежата. 
"Искам да припомня, че при обсъждането на цените за настоящия регулаторен период обърнах специално внимание на определените от КЕВР целеви показатели за качество, които играят съществена роля при определянето им", наблегна омбудсманът. 
В тази връзка, тя смята, че цената на енергията трябва да е адекватна на качеството на предоставяната услуга, както и на степента на изпълнение на инвестициите. 

В заключение, общественият посредник настоява за пълна прозрачност и публичност при вземането на решенията за цената на тока и за баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите, както и за обективност и безпристрастност  при вземане на предстоящото решение за утвърждаването на цените в сектор "Електроенергетика".

Припомняме, че И Ви Ен и Енерго Про поискаха поскъпване на тока с около 2% от юли. А ЧЕЗ предложи нощната електроенергия да скочи с 44%, по предтекст да се намали разликата между дневната и нощната тарифа, като цената на тока през деня да остане почти без промяна. На свой ред Пловдивската топлофикация, собственост на И Ви Ен, е поискала от лятото парното и топлата вода в града да се поскъпнат с 23%.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!