София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Скандалното дело за ваксините вече е в съда

Граждански искове за 1 милион лева срещу Петър Москов

Скандалното дело за ваксините вече е в съда

Граждански искове за 1 милион лева срещу Петър Москов

2 годиниПравосъдие 6 Боряна Райчева


Граждански искове на стойност около 1 милион лева бяха допуснати по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов.

Прокуратурата обвини Москов, че е договорил бартер на ваксини с Турция, които не са разрешени за употреба на територията на България. Според държавното обвинение по този начин за Министерството на здравеопазването са нанесени щети за над 325 млн. лева. Самият Петър Москов коментира пред съда, че знае за какво е обвинен, но не знае защо, тъй като, по думите му, е заварил една национална криза в държавата, която се е опитал да разреши, след като продаде дарените ваксини.

Пред журналисти Москов коментира, че по здрава и смислена човешка логика няма нито финансови, нито медицински причини за обвинението му.

Припомняме ви, че срещу ексминистъра са повдигнати още две обвинения. В качеството си на министър на здравеопазването умишлно е е улеснил сключването на сделка, която е неизгодна за страната ни. Сделката е за дарение на 5 милиона дози ваксини „БЦЖ“. Другото обвинение е за недостатъчен контрол върху лица, които са нанесли значителни щети за над 100 000 лева.

Предишното дело бе насрочено за средата на месец април, но беше отложено заради нередовно призоваване на ощетените юредически лица. Москов заяви пред журналисти, че не съжалява за начина, по който е подходил за решаването на тази криза.