София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

След „Магнитски“: Желязков подава оставката си, майката на Пеевски внася възражение

Кoмиcиятa, кoятo oтгoвaря нa пoлучeнитe възрaжeния, прeдcтoи дa ce прoизнece
25 дниПолитика 43 Надежда Максимова

Кoмиcиятa, кoятo oтгoвaря нa пoлучeнитe възрaжeния, прeдcтoи дa ce прoизнece. Тя ce cъбирa вeднъж ceдмичнo, oбяcни oщe Асен Василев. Кръстева стана част от списъка преди седмица, когато българското Министерство на финансите го допълни с физически лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ (OFAC).

Лицата, включени в списъка, са "всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC". Участвали са в повече от едно дружество и са с установена безспорна свързаност с физически и юридически лица от списъка.

"Възраженията се разглеждат от комисията на база на предоставени документи. Ако се установи, че някой от лицата в списъците нямат свързаност, ще бъдат извадени от списъка. Една фирма вече беше извадена, защото се оказа, че при вписването е направена грешка в Търговския регистър", уточни министърът на финансите.

Водещите фигури от санкционния списък на САЩ по закона "Магнитски" - Делян Пеевски и Васил Божков, оспорват в съда продължението на санкционния режим, въведено от правителството. Във Върховния административен съд вече са подадени жалби срещу т.нар. черен списък на българското Министерство на финансите от фирмата "Интръст", която е собственост на Пеевски, както и партията "Българско лято", чийто лидер е Божков. Съобщава се, че по жалбата на "Интръст" още не е образувано дело.

Още преди седмица стана ясно, че партията на Васил Божков "Българско лято" е внесла жалба във ВАС срещу самото решение на правителството да направи "черни списъци" с фирмите на българските граждани, спрямо които САЩ наложиха санкции за "сериозна корупция" по силата на глобалния закон "Магнитски".

"Решението на Министерски съвет е без прецедент в демократичната история на страната ни. Служебният кабинет е бързал толкова да изпълни волята на чужди "началници" (както ги наричаше Борисов), че е престъпил цял куп от основни права на българските граждани, установени с конституцията, Европейската конвенция за правата на човека, Хартата на основните права на ЕС и множество български закони", заяви Божков.

Собствениците на "Ефбет" братя Найденови, които са в разширения списък със свързани с Божков и Пеевски лица, също атакуваха решението на кабинета. Найденови казват, че попадат в списъка несправедливо и вероятно поради обстоятелството, че списъкът има ретроспективен характер, обхващащ период от 5 години назад.

"Държим да подчертаем, че ние сме прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона “Магнитски” лица. От март 2020 г. не сме съдружници, акционери, управители и членове на управителни органи. Нещо повече, ние инициирахме много преди мерките по закона „Магнитски“ действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и пристъпни деяния с риск за нашата сигурност и бизнес. На фона на нашето несправедливо попадане в този списък още по-впечатляваща е липсата на редица имена - действащи съдружници на санкционираните лица към момента или в период много по-близък до настоящето от нашето съдружие.

Включването ни в този списък е тревожен сигнал за върховенството на закона в страната и дава много опасна обратна връзка към надигащото се гражданско общество, че достойното отстояване на гражданска позиция и действията срещу корупцията и беззаконието, могат да се обърнат във вреда на хората, които са предприели тези действия. Борбата ни не е само за изчистване на нашите имена и репутация - това са действия за отстояването на принципите на гражданското общество в България", се казва в позицията на братя Найденови.

В разширените списъци на Министерството на финансите се съдържат и над 90 фирми, свързани с Божков и Пеевски. МФ разпореди всички предприятия с над 50% държавно участие да огледат съществуващите договори и взаимовръзки с фирми от "черния списък" по закона "Магнитски", като по последна информация министерствата продължават работа.

Междувременно третият санкциониран от САЩ по "Магнитски" Илко Желязков подаде оставката си като заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Оставката му е била внесена на 14 юни в деловодството на Народното събрание.

Веднага след скандала Илко Желязов излезе в отпуск, който е изтекъл. Затова той, освен че е депозирал молбата си за освобождаване, която ще може да бъде разгледана след конституирането на 46-ото Народно събрание, е удължил отпуска си до 23 юли. В официалното съобщение, съпътстващо санкциите, от Вашингтон посочиха, че Илко Желязков е подставено лице на Делян Пеевски.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!