София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Сливенският съд разреши на неваксирано дете да ходи на градина

Бащата: Благодаря Богу, че имаме съдии, които сияят със своя професионализъм

Сливенският съд разреши на неваксирано дете да ходи на градина

Бащата: Благодаря Богу, че имаме съдии, които сияят със своя професионализъм

7 месецаЗдраве 10 Боряна Райчева


Съдът в Сливен разреши на неваксинирано дете да ходи на детска градина. Съдебното решение е по казус с едно от децата на отец Евгений Янакиев, известен с позицията си срещу ваксините.

Свещеникът има 9 деца. Седем от тях са ваксинирани, а на осмото и деветото не е поставяна нито една ваксина. По думите на бащата решението е било взето след като последното ваксинирано дете срещу морбили изпаднало в „интересно състояние“.

Тогава родителите попаднали на информация за вредата от ваксините и се притеснили. Момиченцето е посетило детската градина само веднъж и е било спряно след сигнал на майка на друго дете, която работела в РЗИ.

По думите на доц. Атанас Мангъров от Детската клиника в Инфекциозна болница неваксиниращият родител застрашава живота на собственото си дете, тъй като една ваксина има 95% ефективност. „В един клас от 100 души 5 могат да се разболеят, но ако половината не са ваксинирани, ще има 55 застрашени“, каза специалистът.

Той допълни, че няма закон закон, който да забрани дете, което не е ваксинирано, да ходи на градина или училище. Решението да не се допускат неваксинирани деца се основава на наредба на МЗ. От юридическа гледна точка (решението на съда - б.р.) може да е правилно, но от медицинска не е, допълни доц. Мангъров.

Притесненията на специалиста са, че подобен прецедент може да се превърне в практика, предвид антиваксиналните настроения сред част от родителите.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред ВАС. От МЗ възнамеряват да обжалват.