София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Смъртта на 14-годишния Филип: Втори опит да започне делото за катастрофата

Момчето беше прегазено през септември миналата година

14 дниПравосъдие 19 Марияна Стойчева

Втори опит да започне делото след катастрофата на ул. Гурко в София, където 15-годишният Филип загуби живота си.

Момчето беше прегазено през септември миналата година. Обвиняем е Петър Тодоров, който с според експертизите е карал с около 88 километра в час - 50 километра в час над допустимото, а кръвната проба е показа над 2 промила алкохол.

На 25 април Софийският градски съд не даде ход на разпоредителното заседание по делото за катастрофата. Причината беше, че Нацко Дойчев, адвокат на близките на загиналия, не присъства на заседанието поради служебна ангажираност.

Очакваме днес да се даде ход на делото, да бъдат изяснени всички обстоятелства и най-накрая убиецът на Филип да получи заслужена присъда, която да послужи за превенция на всички тези, които сядат зад волана след употребата на алкохол или наркотици и каращи агресивно с висока скорост", коментира в "Денят започва" Николина Петкова, майка на Филип.

"Нещата сякаш се връщат назад - цялата държавна администрация работи в посока престъпниците и убийците да не се чувстват зле. Унищожават се следи от местопрестъпление, забавят се разследвания, самото съдебно дело се забавя максимално", каза Красимир Арсов, баща на Филип.

В знак на подкрепа към родителите на Филип сдружение "Ангели на пътя" и партньори от неправителствения сектор организират автошествие в София под надслов „СТОП на беззаконието по пътищата“.

"На 8 юни ще има национален призив към всички депутати, че пътната безопасност трябва да е приоритет за тях. Темата остава табу за българските народни представители и всеки ден загиват невинни хора на пътя", отбеляза Петя Иванова, майка на загиналия Васко, от сдружение "Ангели на пътя".