София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Спецпрокурор: Не са подавани сигнали от Васил Божков и няма проверка

Случаят Божков е специфичен, каза Кръстев
2 мПравосъдие 596 Цветомир Андреев

Говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев заяви, че няма постъпили  сигнали от Васил Божков и затова няма извършена проверка. В интервю за "Сега'' той обясни, че хазартният бос трява да депозира своето обяснение в качеството на обвиняем и тогава прокуратурата може да разследва. Това по повод сигналите на Божков за срещу Бойко Борисов и Владислав Горанов

"Случаят с г-н Божков е изключително специфичен, доколкото той има качеството на обвиняем. Всъщност в Специализираната прокуратура не е подаван сигнал от г-н Божков, следователно не е извършвана проверка. Той може да изложи твърденията си с само при депозиране на обяснения в качеството на обвиняем. Тогава прокуратурата е задължена да извърши проверка и да се произнесе дали има извършено престъпление или не. Обясненията на обвиняемия имат двояка природа – от една страна се явяват способ за изграждане на защита, а от друга страна - внасят доказателства в процеса. Ако г-н Божков желае да депозира своите обяснения, Специализираната прокуратура ще извърши необходимите действия за установяване на обективната истина"

"По делото за хазарта Борисов и Горанов са разпитвани, но не по повод твърденията на Божков във Фейсбук. Севделина Арнаудова в това производство не е разпитвана", каза Кръстев.

Той допълни още, че в Специализирана прокуратура няма текущи разледвания срещу санкционирания от ''Магнитски'' кандидат-депутат Делян Пеевски. Освен това Христо Кръстев защити работата на спецпрокуратурата и заяви, че специализирани магистрати за борба с организираната престъпност има в почти всички страни в ЕС.

"Много малка част от работата ни е видна за обществото. Трябва още време, за да се видят значими резултати в борбата с корупцията, извършена от висши държавни служители. Специализираните съд и прокуратурата са компетентни по тези дела едва от четири години. Правосъдието е сравнително бавен и скъп процес, особенно относно организираната престъпност и корупцията".

 

 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!