София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Спонсорът на кампанията за Brexit – женен за рускиня

Нови обвинения за организатора на кампанията Leave.EU
пропускане

Спонсорът на кампанията за Brexit – женен за рускиня

Нови обвинения за организатора на кампанията Leave.EU

9 месецаПолитика 39 Боряна Райчева


Националната агенция за противодействие на престъпността на Обединеното кралство (NCA) разследва нови обвинения, повдигнати срещу главния спонсор на кампанията Leave.EU, британския бизнесмен Аррон Банкс. Според информация на Sunday Times, бившият партньор на банкера го обвинява в извършване на незаконен диамантен бизнес съвместно с определени руски партньори.
Крис Кимбър, който заедно с Банкс инвестира в придобиването на четири стари диамантени мини в Южна Африка, твърди, че неговият спътник „е правил бизнес с руснаците“. Кимбър, който сега съди Банкс, предаде на властите във Великобритания и Южна Африка информацията, която имаше за съмнителните бизнес операции на своя бизнес партньор. Сред прехвърлените документи е писмо, написано от Банкс, от което следва, че през 2014 г. той незаконно е изнесъл диамант от Южна Африка и впоследствие се е опитал да го легализира, като получи празна форма на сертификат за произход на скъпоценен камък, който се твърди, че е добиван в Зимбабве.
Самият Банкс отхвърля тези твърдения, като твърди, че никога не е писал такова писмо.
Британската агенция вече проведе разследване срещу банкера, опитвайки се да установи точния произход на 8 милиона паунда (9,6 милиона долара), които предприемачът дари за кампания в подкрепа на Brexit. Това е рекорден принос към политическите кампании в британската история, които привлякоха голямо внимание към Банкс и породиха слухове за възможните му връзки с Русия. Самият бизнесмен, който е женен за рускиня, отрича връзки с Кремъл или руски компании и твърди, че е дарил лични средства от застрахователния бизнес за неофициалната кампания на Leave.EU