София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Стоян Панчев: Причината да има биткойн е обезценяването на нормалните валути (ВИДЕО)

"Хората имат желание да държат банкноти и монети, защото това им дава възможност да спестяват извън банки", категоричен бе анализаторът
39 мИкономика 452 Боян Марков

"Увеличават се парите в банките и депозитите скачат с около 10%. Това е последната статистика от ноември месец миналата година". Това заяви в ефира на "Делници" икономическият анализатор Стоян Панчев. 

"Със сигурност се увеличават депозитите, но се увеличава и търсенето на банкноти и монети, т.е. имаме двоен интерес", допълни още той.

"Хората имат желание да държат банкноти и монети, защото това им дава възможност да спестяват извън банки", категоричен бе анализаторът.

"Таксите се увеличиха, лихвите са много ниски. Това е причината много хора да изваждат пари от банките, да търсят други начини за инвестиране", смята още икономистът.

"Някои хора смятат, че една от причините да нямаме спад в цената на недвижимите имоти е, че много хора са насочили парите си натам, за да имат някаква алтернатива в своето финансово портфолио", категоричен бе експертът. 

Панчев припомни, че в началото на миналата година е имало огромен интерес към златото. 

"Новата тема сред хората, които търсят алтернативни инвестиции, е биткойн. Цената му е най-високата, която е била в историята. Не бих казал, че биткойн е абсурд. Причината да го има е поведението на централните банки, това обезценяване на всички нормални валути, които ние познаваме от живота си", завърши икономическият анализатор Стоян Панчев.