София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Свиленски: Искаме оставката на шефа на ДАНС, нямаше доказателсъва срещу руските дипломати

„В момента посоката е изваждане на България от кризата"
28 сПолитика 754

„Разговорът за министрите ще има смисъл след сряда, когато бъде изготвена програмата на правителството и 3-те партии, които към момента го подкрепят, както и като стане ясно, че има необходимото мнозинство. В момента БСП не знае кои министерства би поела да управлява. Ние на нашите министри сме им дали положителна оценка за тяхното участие във властта и евентуално, когато дойде времето ще обсъдим и може би ще продължим със същите министерства“. Това заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България” Георги Свиленски в ефира на Nova News.

Той бе категоричен, че социалистите никога не са си позволявали да коментират предложенията за министри на другите политически партии. „Така както преценяват „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ – така ще си внесат кандидатите за министри. Явно е, че мандатоносителят не желае да разговаря с председателя на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. Когато 2-ма души не искат да разговарят сигурно ще се стигне до индивидуални разговори с народни представители“, добави социалистът.

„Решение на парламентарната ни група и Изпълнителното бюро на партията е, че ние няма как да водим разговори за съставяне на правителство с Кирил Петков като кандидат за премиер и това бе след ситуацията с изгонването на 70-те дипломати“, обобщи Свиленски за причината довела до искането на левицата Кирил Петков да се оттегли като кандидат за премиер.

„В момента посоката е изваждане на България от кризата. Ние сме внесли предложение в НС за оттегляне на нотата за изгонване на дипломатите. Нашите претенции и критики към изгонените по този начин дипломати продължават. Мотивите да искаме оставката на председателя на ДАНС са, че не ни бяха предоставени доказателства за причастността на тези хора към шпионска дейност. Причината е била намаляване на бройката, т.е. постигане на някаква реципрочност, а начина, по който е направено, е шпионска дейност и тези две неща си противоречат“, обясни той за приоритетите на левицата и причините за исканата от тях оставка на председателя на ДАНС.

Свиленски изрази опасение, че ако се стигне до закриване на дипломатическите отношения между България и Русия, е възможно това да доведе евентуална липса на резервни части за АЕЦ „Козлодуй“. „В Русия също има наши фирми, около 140 са в търговската палата в Москва и щетите ще бъдат огромни, ако бъдат преустановени дипломатическите отношения“, допълни той.

„Днес решихме да излъчим по трима представители от парламентарните групи, подкрепящи коалицията, за да подготвят конкретни законодателни инициативи и да се знае какво ще се случва в рамките на следващите 6 месеца. Това ще бъде срокът, в който обявената програма трябва да бъде изпълнена и след като се случи ще преминем на следващия етап“, коментира социалистът за хода на преговорите.

В заключение Георги Свиленски припомни, че БСП има последователна позиция по темата Северна Македония. „Ние казахме, че няма да подкрепим френското предложение и не го направихме“, завърши той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!