София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 12 °C
Варна 15 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тайнството на Благодатния огън

Велика Събота е

Тайнството на Благодатния огън

Велика Събота е

1 годинаОбщество 9 Боряна Райчева


Вижте на живо тук слизането на Благодатния огън

Великден е свързан с множество мистични събития, предшестващи Възкресението на Исус. Едно от тези чудеса е Светият Огън. Слизането на Благодатния огън на Земята е един от най-големите символи на вярата, а на събитието често идват поклонници, за да се поклонят, стремейки се както физически, така и духовно да усетят Божественото присъствие.
Според християнските вярвания това мистично чудо се появява за първи път, когато случва Христовото възкресение в Господната гробница. Векове наред това събитие привлича огромен брой хора, журналисти от цял свят, защото всеки иска да види или почувства чудотворния огън.
Има голям брой снимки и видео материали, които показват мистичния вид на благодатта на огъня. Събитието е придружено от уникална церемония, изпълнена от ерусалимското духовенство. Очевидци, които са видели този огън, твърдят, че появата на това чудо не е в състояние да гори и да причини вреда. Изненадващ е фактът, че огънят се появява от нищото и никой не може да обясни появата му. Първо, в храма се появява светлосиня сянка, след което се оцветява в зелено.
По време на ритуала патриархът на Йерусалим влиза в свещена кувуклия и започва да се моли на Бога да даде на вярващите милостив огън. След появата на огъня патриархът понася свещи, запалени с лампи, и пламъкът се разпространява из храма на Божи гроб. След церемонията огънят се транспортира до всички части на света, така че всеки човек, независимо дали вярва или не, може да види това чудо. Външно този огън не се различава от обичайното, но неговата същност е, че тя се появява сама по себе си, след молитвите на патриарха и само в навечерието на Великден. Всички православни християни смятат, че ако милостивият огън не се появи, тогава светът ще свърши и антихристът ще се появи в света на смъртните.
В продължение на много години скептици се опитват да докажат, че църквата мами общността с машинации и трикове. Те твърдят, че духовенството използва етерични масла, чрез които успява да запали студен зелен пламък, като по този начин мами енориашите. Но има много очевидци, които твърдят, че са видели такъв огън не само в навечерието на Великден, но и на отделни дати през цялата година.
Въпреки всички противоречия и неуспешни опити на мюсюлманите да спрат това събитие, всяка година в храма се появява благодатта на огъня, в която се намират повече от петдесет хиляди енориаши и поклонници. Те идват от цял свят, за да обявят възкресението на Господа и да издигнат светлината, която осветява Земята. Никой не може да опровергае или да докаже съществуването на Бог и мистичния вид на огъня. Вярата в тези мистериозни събития е индивидуална материя. Едно е сигурно. Тези, които поне веднъж в живота си са видели това или подобно явление, не биха могли да го забравят до края на живота си.