Таро Коно зове японския IT сектор да инвестира в България

Екатерина Захариева благодари Токио за 1,4 млрд. лв. помощи през прехода

5 месецаТехнологии 14

Министърът на външните работи на Япония Таро Коно призова компаниите от страната му да инвестират повече в българския IT сектор. Той даде пример със световноизвестния японски производител на игрови конзоли – SEGA Games.

„Аз планирам да посетя днес студиото на SEGA GAMES в София, което отвори през април. Япония е мястото за инженери във високите технологии и България има постижения в този сектор". 

"Тази инвестиция на SEGA в България е добрият пример за сътрудничеството ни. Аз бих препоръчал на японските компании да отделят повече внимание на инвестирането в Ай Ти Сектора в България“, каза Таро Коно.

Българската му колежка Екатерина Захариева, на свой ред, се похвали с ръста на стокообмена между двете страни, повлиян от визитата на премиера на Япония Синдзо Абе през 2018 г.

„Миналата година за първи път японският премиерът Шиндзо Абе посети България. И след неговоро посещение, стокообменът между двете страни за 2018 г. Спрямо 2017 г. се увеличи с 30%“, отчете вицепремиерът.

Българският първи дипломат изказа благодарността на България към Токио за финансовата помощ, която предостави на страната ни след демократичните промени.

„Неоценима е подкрепата, която Япония в годините на преход предостави на България повече от 1,4 млрд. лв. Много японски специалисти са подпомагали създаването на демократичните институции в България и за изграждането на инфраструктурните проекти". 

"И много се радвам, че сега, заедно с Япония, работим по проекти и подпомагаме нашите съседи от Западните Балкани“, обобщи Захариева.

Очаква се през септември българските компании да гостуват на бизнес форум в Токио, а до края на годината и премиерът Бойко Борисов да посети японския си колега Шиндзо Абе.

Автор: Николай Марченко

Оператор: Денис Кирилов 

ОЩЕ ОТ Технологии

Стефан Думов: IT секторът не среща чуваемост от правителството

„Гледат на нас като все едно не сме част от България“

16 дниТехнологии

Европа иска бизнесът да инвестира повече в киберсигурност

България с членство в Европейската организация по киберсигурност

1 месецТехнологии

4 късметлии ще спечелят 50-инчов 4K UHD телевизор от A1

Телевизорите SAMSUNG UE-50NU7092 могат да бъдат спечелени при сключване на двугодишен абонамент за пакет Diema Xtra в периода 09.12.2019 – 09.01.2020

1 месецТехнологии

Китай въвежда система за сканиране на лица за потребителите на смартфони

Сканирането на лица ще бъде допълнителен метод за проверка

2 месецаТехнологии

A1 стартира видеотека с хитови филми

Видеотеката предлага достъп до холивудски заглавия на Sony Pictures, Universal Studios и Paramount Pictures

2 месецаТехнологии