София 24 °C
Велико Търново 27 °C
Пловдив 29 °C
Варна 30 °C
Бургас 29 °C
Начало Новини Предавания На живо

Таро Коно зове японския IT сектор да инвестира в България

Екатерина Захариева благодари Токио за 1,4 млрд. лв. помощи през прехода
пропускане

Таро Коно зове японския IT сектор да инвестира в България

Екатерина Захариева благодари Токио за 1,4 млрд. лв. помощи през прехода

9 месецаТехнологии 202 Боряна Райчева


Министърът на външните работи на Япония Таро Коно призова компаниите от страната му да инвестират повече в българския IT сектор. Той даде пример със световноизвестния японски производител на игрови конзоли – SEGA Games.

„Аз планирам да посетя днес студиото на SEGA GAMES в София, което отвори през април. Япония е мястото за инженери във високите технологии и България има постижения в този сектор". 

"Тази инвестиция на SEGA в България е добрият пример за сътрудничеството ни. Аз бих препоръчал на японските компании да отделят повече внимание на инвестирането в Ай Ти Сектора в България“, каза Таро Коно.

Българската му колежка Екатерина Захариева, на свой ред, се похвали с ръста на стокообмена между двете страни, повлиян от визитата на премиера на Япония Синдзо Абе през 2018 г.

„Миналата година за първи път японският премиерът Шиндзо Абе посети България. И след неговоро посещение, стокообменът между двете страни за 2018 г. Спрямо 2017 г. се увеличи с 30%“, отчете вицепремиерът.

Българският първи дипломат изказа благодарността на България към Токио за финансовата помощ, която предостави на страната ни след демократичните промени.

„Неоценима е подкрепата, която Япония в годините на преход предостави на България повече от 1,4 млрд. лв. Много японски специалисти са подпомагали създаването на демократичните институции в България и за изграждането на инфраструктурните проекти". 

"И много се радвам, че сега, заедно с Япония, работим по проекти и подпомагаме нашите съседи от Западните Балкани“, обобщи Захариева.

Очаква се през септември българските компании да гостуват на бизнес форум в Токио, а до края на годината и премиерът Бойко Борисов да посети японския си колега Шиндзо Абе.

Автор: Николай Марченко

Оператор: Денис Кирилов