София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

The Washington Post: Sputnik V може да донесе глобален успех на Русия

12 държави вече са одобрили използването на ваксината
8 сПолитика 246 Мирослав Митков

Коронавирусната ваксина Sputnik V може да донесе глобален успех на Русия. Това мнение изрази журналистът от The Washington Post Ишан Тарур.

Той посочи, че Западът е подценил руското развитие, предпочитайки да се подиграва с него. Доказаните предимства на Sputnik V обаче ще засилят позициите на Москва на международната сцена.

След публикацията в научното медицинско списание Lancet, в която се говори за безопасността и ефективността на лекарството, интересът на държавите към руската ваксина нарасна. Сред тях бяха страните от Европейския съюз , където имунизацията на населението се забавя поради липса на ваксини. За тях Sputnik V, който демонстрира почти същата ефективност като ваксината Pfizer, но е няколко пъти по-евтина и не изисква специални условия за съхранение, може да бъде интересно предложение.

„Трябва да признаем, че през последните години президентът Владимир Путин прилага амбициозна национална стратегия в областта на научните изследвания, инвестира в университети и изследователски лаборатории. И разработването на руска ваксина може да бъде потвърждение за правилността на такъв курс “, обобщи Тарур.

Sputnik V стана първата в света регистрирана ваксина, базирана на човешки аденовирус. В момента разработката на руски учени е сред десетте най-добри кандидати за ваксини в списъка на Световната здравна организация (СЗО).

12 държави вече са одобрили използването на Sputnik V на тяхна територия. В Русия кампанията за ваксинация стартира на 5 декември 2020 г.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!