София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

ТРИСТРАНКАТА ОБСЪДИ НОВИЯ ДЪЛГ

Калфин: Не говорим за решение за теглене на дълг, а за сключване на посредник

6 годиниПолитика 77 Боряна Райчева

Народното събрание ще решава какъв заем ще бъде изтеглен. Ние не сме се събрали да говорим за решение за теглене на дълг, а за решение за сключване на посредник. Това заяви вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин след края на срещата на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

След като в дневния ред на заседанието влезе като допълнителна точка и темата за новия заем от 16 млрд.лева, финансовият министър Владислав Горанов направи разясняване на социалните партньори за какво точно е необходим този дълг. По време на разяснението стана ясно, че Горанов е склонен да намали разходите с 2 млрд. лева, като така да се избегне част от дефицита. Все пак Горанов разясни, че при всички случаи на държавата ще са й необходими 9 млрд. лева финансиране през следващите 3 години.
След края на срещата стана ясно, че всъщност не е било обсъждано дали да се тегли заем или не.

Председателят на КНСБ е съгласен да бъде намален заема, но попита на  каква цена ще стане това.
От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България пък са съгласни с новия държавен дълг от 16 милиарда лева.
В крайна сметка правителството ще реши какъв заем ще бъде изтеглен за следващите три години.