София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Тръмп обвини Google в манипулации в полза на Клинтън

Google трябва да бъде съден!

16:51 ч. 20.08.2019 г.Политика 11

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Google, че е прибягвал до манипулация по време на президентските избори през 2016 г., за да добави гласове към Хилари Клинтън, основната конкурентка на Тръмп.

„Леле, докладът току-що излезе! От манипулациите на Google, Хилари Клинтън е получила от 2,6 милиона до 16 милиона гласа на изборите през 2016 г.! Това не беше публикувано от привърженика на Тръмп, а от привърженика на Клинтън. Google трябва да бъде съден! Победата ми беше дори повече, отколкото си мислехме! “, Написа американският лидер в своя микроблог в Twitter.

Той не уточни какъв доклад има предвид, но прикрепи към записа си линк към нестопанската организация Judicial Watch, която е специализирана в завеждане на съдебни дела за разследване на незаконни действия на правителствени служители.

Както отбелязва The Hill, Тръмп най-вероятно е имал предвид доклад на изследователя Робърт Епщайн от Американския институт за поведенчески изследвания и технологии (AIBRT). В изслушване в Сенат Епщайн говори за така наречения ефект на манипулацията на търсачките, с който резултатите от търсенето с Google предполагат, че през 2016 г. са гласували поне 2,6 милиона души за Хилари Клинтън.

Google отрече всички обвинения на Епщайн, като ги нарече „лошо съобразена теория на конспирацията“, съобщи The Washington Post.