София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

ЦИК установи 82 протокола, в които данните за балотажа в София се разминават

Най-честите причини за разликите са неудовлетворени контроли и брой на действителните и недействителните гласове

19 сИзбори 2023 936 Лазар Лазаров

След повторната проверка на секционните протоколи от втория тур на местните избори на 5 ноември от ЦИК установяват разлики. При 60 общински избирателни комисии се констатират разминавания на данните между обработените при тях протоколи и след повторната обработка на същите в изчислителния център на ЦИК. За общинската комисия Столична, където резултатите за избор на кмет на общината се оспорват, са посочени 82 протокола, в които данните на ОИК и на ЦИК се разминават.

Най-честите причини за разликите са неудовлетворени контроли, брой на действителните и недействителните гласове, различен брой на откритите в кутиите бюлетини - както хартиени, така и от машините, несъответствия при броя подписи в избирателните списъци, различни фабрични номера на протоколите и други.  

Решението с Анализа на несъответствията е приет от ЦИК и публикуван на сайта на комисията, заедно с приложението към него. 

 

Вчера в Административен съд - София град постъпи жалба от Ваня Григорова, в качеството ѝ на кандидат за кмет на Столичната община, и Иван Таков, в качеството му на председател и представляващ местна коалиция „БСП за България,“ срещу Решение на Общинска избирателна комисия Столична за избор на кмет на Столичната община, съобщиха от пресцентъра на съда. След постъпване им в съда незабавно ще бъде образувано дело и ще бъде разпределено на случаен принцип на съдия. От съда обясняват, че искането за спиране на предварителното изпълнение ще бъде разгледано незабавно след образуването на делото, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС