София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Цветелина Пенкова: Предстои ЕП да гласува определянето на ядрената енергетика като зелена (ВИДЕО)

Според нея ще се сформира мнозинство в ЕП, което да одобри промяната
пропускане
10 сЕвропейски съюз 989 Слав Механджийски

За да се изпълнят целите на Зелената сделка, Европейския съюз ще има нужда от нови базови мощности, включващи развитието на ядрената енергетика. Това заяви пред Евроком евродепутатът Цветелина Пенкова от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите. Тя бе избрана за вицепрезидент на Групата за подкрепа на ядрената енергетика в Европейския парламент.

„Преди няколко седмици в Европейската комисия беше дадена индикация, че ядрената енергетика ще бъде определена като зелена и устойчива и ще бъде включена в т. нар. таксономия. (…) Решението предстои да бъде представено в Европейския парламент и да бъде гласувано до края на месец декември“, посочи тя.

Според нея ще се сформира мнозинство в ЕП, което да одобри промяната, тъй като държави като Франция също залагат сериозно на ядрената енергия.

Относно ситуацията у нас, тя припомни, че 40% от електричеството в България се произвежда от ядрени мощности.

“Моето виждане и виждането, което сме защитавали с БСП е, че трябва да работим в посока изграждането на централата АЕЦ „Белене“. Доколкото разбирам и по време на преговорите има съгласие между четирите потенциални коалиционни партньори, че имаме нужда от нови ядрени мощности, за да гарантираме нашата енергийна сигурност и независимост“, подчерта Пенкова.

Друга тема, с която Групата за подкрепа на ядрената енергетика се занимава е проучване на иновациите за намаляване на ядрените отпадъци.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!